Pokrenut online književni događaj Decameron 2020 – priče iz karantene

Netom prije uvođenja karantene krajem ožujka 2020. godine, dok su polako pristizale obavijesti o ukidanju i odgađanju kulturnih, pa tako i književnih događanja oko nas, na neformalnom spisateljskom druženju oformljena je ideja o pojačavanju književnog sadržaja u virtualnim okvirima dok se ponovno ne uspostavi mogućnost razmjene knjiga, priča i preporuka za čitanje uživo.

Zbog toga je pokrenuta platforma za kolektivno književno stvaralaštvo u kojoj mogu sudjelovati svi zainteresirani autori i čitatelji, online event pod nazivom Decameron 2020 – priče iz karantene. Cilj je ove inicijative ispuniti virtualni krajolik kratkim pričama nastalima u vrijeme pandemije te čitateljima, prikovanima uz ekrane, ponuditi umjetnički sadržaj koji će donekle nadomjestiti odgođene i otkazane kulturne programe.

Projekt je nadahnut književnim klasikom Dekameron talijanskog humanista Giovannija Boccaccia. U originalnom djelu skupina mladih ljudi uzmiče pred epidemijom kuge i odlazi na selo gdje naizmjenice priča priče na razne teme kako bi si prikratila vrijeme. Za razliku od njih, domaći autori uključeni u ovu volontersku inicijativu koriste internet kao sigurnu zonu za pripovijedanje, a čitatelji u svakom trenutku mogu navratiti na njihovo “književno ladanje” kako bi uživali u pričama.

Poziv za slanje priča, koji je još uvijek otvoren, odnosi se na sve objavljene i neobjavljene autore koji stvaraju u raznim žanrovima te pišu na hrvatskom jeziku i jezicima s kojih se ne prevodi, a u projekt su se već uključili brojni domaći autori spekulativne fikcije. Od prvog dana na natječaj pristižu priče iz cijele Hrvatske i regije, pokazujući koliko je događaj ovog tipa inspirativan spisateljicama i piscima najraznolikijih profila, književnih usmjerenja i autorskih pristupa. Od introspektivnih crtica iz svakodnevnog života, pa sve do humorističnih prikaza koji se poigravaju žanrovskim kanonima, zajednički nazivnik sviju priča, osim kratke forme, jest tematski okvir našeg područja i kulture.

Odabrane priče se za vrijeme borbe s pandemijom jednom dnevno, u kasno popodnevnim satima, objavljuju punim tekstom na blogu decameron2020price.wordpress.com i pripadajućim društvenim mrežama, te su dostupne svim zainteresiranima čitateljima. Blog je dizajnom prilagođen čitanju na različitim uređajima, a priče se mogu pretraživati po temama putem padajućeg izbornika u zaglavlju web stranice.

U duhu originala, priče se pišu i objavljuju inspirirane temama vezanima uz dane okolnosti, kao što su: u svemiru, nitko ne čuje kad kašlješ (priče o izolaciji), junaci našeg doba (priče o solidarnosti), ljubav u doba korone (ljubavne priče iz doba epidemije), povijesne pošasti (priče o kugi i drugim zlima), vrli novi svijet (priče o svijetu kakvog više ne prepoznajemo), vidanje i vidarsko prigovaranje (priče o magičnim oboljenjima i iscjeljenjima), ljudska komedija (humoristične priče o toaletnom papiru i drugim nedaćama)…

Osim što novonastale priče čitatelji mogu pratiti putem Facebook stranice Decameron 2020, imat će priliku komentirati i ocjenjivati djela i neposredno se povezati s autorima. Po ukidanju izvanrednog stanja, izbor priča ući će u elektroničku zbirku Decameron 2020 – priče iz karantene u kojoj će ostati zabilježene kao djelić autentičnog umjetničkog svjedočanstva iz vremena pandemije.

Organizatorice ovog događaja su riječke spisateljice Ana Cerovac (komparatistica), Antonija Mežnarić (kroatistica) i Vesna Kurilić (knjižničarka). Ovom prilikom pozivaju autore da razvesele svoje sugrađane malom dozom književnosti, a čitatelje da skrate vrijeme dokolice, zabave se i opuste uz priče pisane “u doba korone”.

Kontakt: decameron2020.hr@gmail.com

Poveznice: Facebook: https://www.facebook.com/decameron2020price/

                           Web: https://decameron2020price.wordpress.com/