Pogledajte program Noći knjige!

 

NOĆ KNJIGE 2020. diljem Hrvatske u četvrtak, 23. travnja, obilježavamo virtualno, uz poruku s knjigom nisi izoliran. Naša knjižnica sudionik je ove manifestacije od samih početaka, pa smo se naravno i ove godine pridružili online slavlju knjige i čitanja, te programske sadržaje osmislili kako bi podsjetili sve naše korisnike na važnost kulturnih sadržaja, a posebno na važnost knjige, čitateljske pismenosti i znanja za osobni razvoj svakog pojedinca i društva u cjelini.

S obzirom da naši građani zbog pandemijskih okolnosti nisu u mogućnosti doći u knjižnicu i sudjelovati na tradicionalan način u našem programu, mi smo se potrudili donijeti kulturne sadržaje u njihove domove.

U prvom redu, predstavljamo dva nova virtualna projekta: Projekt Korčulanski književnici online i projekt Znameniti Korčulani koje ćemo nastaviti razvijati i nakon što se vratimo našem uobičajenom načinu poslovanja i rada s korisnicima. Držimo da su oba projekta vrlo značajna za očuvanje i popularizaciju korčulanske kulturne baštine i vjerujemo da će korisno poslužiti kao građa za buduća povijesno-kulturna istraživanja.

Projekt Korčulanski književnici online nastao je u uvjetima ograničenja društvenih kontakata uzrokovanih pandemijom Korona virusa, kao jedina mogućnost druženja korisnika naše knjižnice i ljubitelja lijepe književnosti s korčulanskim autorima. Koristeći se dostupnim digitalnim alatima, odlučili smo virtualno popularizirati korčulanske autore i njihova književna djela. Projekt ima za cilj promicati knjigu i čitanje, omogućiti komunikaciju između autora i čitatelja usprkos nemogućnosti organiziranja uobičajenih književnih susreta. Na naš poziv za sudjelovanjem u projektu prijavila su se brojna korčulanska pera. Dio video zapisa nastao je u prostoru knjižnice, a dio su izradili sami autori na raznim lokacijama. Ugodno nas je iznenadio odaziv i oduševila kreativnost pri izradi audio vizualnih snimaka, što nam daje dodatni poticaj u budućem promišljanju aktivnosti u ovim okolnostima.

Projekt Znameniti Korčulani osmišljen je s ciljem popularizacije značajnih ličnosti iz korčulanske prošlosti, koje su dale svoj doprinos kulturnom i društvenom razvoju, ne samo grada i otoka Korčule, već Hrvatske, Europe i svijeta. Sjećanje na njih i njihova djela, od izuzetne je važnosti sačuvati za buduće generacije, kako bi potakli znanstvena istraživanja i proučavanja njihova opusa, te primjereno vrednovanje u povijesnom kontekstu.

Virtualna izložba Petar Giunio, prva je u nizu u okviru ovog projekta, objavljena na portalu Virtualna Korčula, gdje su već digitalizirana i dostupna neka Giuniova djela.

U našoj zavičajnoj zbirci čuvaju se sva djela ovog Korčulanina, književnika, novinara i prirodoslovca koji je potpisao niz članaka iz područja povijesti, zemljopisa, pomorstva, ribarstva i čiji je doprinos za razvoj prirodnih znanosti značajan. Specifičnost njegova rukopisa je na prvom mjestu humor i jednostavnost, što ga čini razumljivim prosječnom i akademski obrazovanom čitatelju, pa je bio pravi izbor za virtualnu izložbu namijenjenu široj javnosti.

Dokumenti korišteni za izložbu: arhiv obitelji Giunio iz fonda Arhivskog sabirnog centra Korčula-Lastovo, građa Odjela periodike Sveučilišne knjižnice u Splitu, građa iz fonda zavičajne zbirke Korčula Gradske knjižnice Ivan Vidali.

Giuniov interes za izučavanjem prirodnih znanosti, prigodno smo iskoristili za promociju njegova života i djela u povodu obilježavanja Dana planeta Zemlje, 22. travnja , kao dio programa Noći knjige 2020.

Osim spomenute izložbe, na predloženu temu organizatora ovogodišnje manifestacije, priređena je i virtualna izložba pod nazivom 15 knjiga koje su promijenile svijet . Izložba je koncipirana na način da su objavljene naslovnice knjiga koje su odigrale važnu ulogu kroz povijest, a klikom na pojedinu naslovnicu otvaramo kratak tekst koji nam otkriva značaj u društveno povijesnom kontekstu za svaku pojedinu knjigu. Izvor je Knjige koje su promijenile povijest, Mozaik knjiga, Zagreb 2019.

Online promocija časopisa za kulturu Lanterna – ova promocija III. godišta časopisa kojeg izdaje udruga Lanterna iz Vele Luke, planirana je kao programski sadržaj Noći knjige, a ove je godine također u virtualnom obliku. Časopis je predstavljen u formi intervjua, uz sudjelovanje urednika Tonka Barčota i književnice Ivice Duhović Žaknić, ujedno i autora priloga u časopisu. Časopis Lanterna dostupan je online na portalu znanstvenih časopisa.

Književni blog Knjiga i igara osmislili smo kako bi poticali čitateljsku pismenost i kreativnost među mlađom populacijom i omogućili im objavljivanje razmišljanja i komentara o pročitanim knjigama. Ideja je da mladi preporučuju jedni drugima literaturu, uče se oblikovati osobne stavove, stječu vještine izražavanja i neovisnog odlučivanja. Blog je aktivan od 2017. godine, ali sada, u trenutnim okolnostima, vrlo se aktualizira jer nam omogućuje komunikaciju s našim mladim korisnicima. Kao dio programa Noći knjige na blogu su objavljeni literarni radovi korčulanskih srednjoškolaca odabrani za sudjelovanje na Lidranu 2020.

I na kraju, Besplatan upis u knjižnicu naša je uobičajena akcija u Noći knjige, tako da u četvrtak u vremenu od 09:00 – 23:00 sata poklanjamo besplatno učlanjenje u knjižnicu za sve one korisnike koji žele postati naši novi članovi ili im je članstvo isteklo. Ove godine to je moguće obaviti online kanalima, a upute su dostupne na našoj mrežnoj stranici.

Ovim putem zahvaljujemo svima koji su nam pomogli i svojim sudjelovanjem omogućili da se ovaj virtualni program za obilježavanje Noći knjige 2020. uspješno realizira.

Ostanite doma, uživajte u ponuđenim kulturnim sadržajima i zapamtite: UZ KNJIGU NISI IZOLIRAN!