Novi, moderni, suvremeno opremljeni i funkcionalno uteđeni prostor korčulanske knjižnice za 21. stoljeće otvorili smo u jubilarnoj godini u kojoj obilježavamo 30. godišnjicu djelovanja. Tijekom proteklog razdoblja selili smo se četiri puta, uvijek u bolje i veće prostore, što svjedoči kako je briga za knjigu i knjižnicu važna u Gradu Korčuli, te ćemo i u narednim godinama služiti na dobrobit zajednice. Najveća vrijednost nove knjižnice je koncepcija prostora kao prostora zajednice, ugodnog za boravak, mjesta interakcije, učenja, čitanja, okupljanja i susreta svih građana bez razlike.
Knjižnicu je, uz obraćanje okupljenima i presijecanjem vrpce, svečano otvorila gradonačelnica Grada Korčule Nika Silić-Maroević, a prigodne govore održali su Milojka Skokandić, ravnateljica, Marica Šapro-Ficović voditeljica županijske Matične službe za narodne i školske knjižnice, te Joško Cebalo, zamjenik župana DNŽ i izaslanik ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek. Bivšim ravnateljima knjižnice, Anti Lešaji i Tajani Grbin, dodijeljena su priznanja za poseban doprinos razvoju knjižničarstva na području Grada Korčule, a svečanost otvorenja uveličali su nastupi Marije Žanetić na violini, kao i učenika osnovne i glazbene škole u Korčuli. Brojni okupljeni Korčulani razgledali su knjižnicu, koju će odsada s još većim zadovoljstvom posjećivati i rado u njoj boraviti.
Projekt unutarnjeg opremanja knjižnice, vrijedan gotovo 600.000 kn, realizirao se uz financijsku potporu Grada Korčula i Ministarstva kulture i medija RH.
Zahvaljujemo svima koji su svojim dolaskom uveličali ovu svečanost, a onima koji nisu mogli prisustvovati hvala na čestitkama! Veliko hvala svim volonterima od najmlađih do odraslih članova lokalne zajednice koji su pomagali prilikom preseljenja knjižnice u novi prostor!
Foto: Edon Krasniqi