Izdavaštvo

BIBLIOTEKA ŽILKOVIĆ

Suvremeno književno stvaralaštvo na otoku Korčuli dovoljno je prepoznatljivo po književnicima Petru Šegedinu, Šimi Vučetiću, Danijelu Dragojeviću, koji su neosporni klasici hrvatske književnosti, ali i mnogim drugim manje poznatim imenima.

Danas, na otoku Korčuli piše i kreativno stvara, nekoliko vrsnih pjesnika i prozaika, koji zbog čitavog niza razloga (prvenstveno financijskih) nemaju mogućnosti objavljivati svoje radove.

U cilju njihove afirmacije i nastojanja da budu što prisutniji u suvremenoj hrvatskoj književnoj produkciji, početkom 2006. godine osnovana je zavičajna biblioteka, s ciljem kontinuiranog objavljivanja književnih uradaka autora s područja otoka Korčule. Izdavač ove edicije je Gradska knjižnica Ivan Vidali u Korčuli. Biblioteka nosi naziv Biblioteka Žilković po čuvenoj korčulanskoj obitelji Žilković koja je u 16. st. posjedovala jednu od najvećih privatnih renesansnih knjižnica u Dalmaciji. Biblioteka ima glavnog i odgovornog urednika, ujedno inicijatora za pokretanje zavičajne biblioteke i rodom Korčulanina, Prof. dr. Gorana Kalogjeru prorektora Sveučilišta u Rijeci.

Biblioteka ima i uredništvo, lektora i grafičkog dizajnera sa sjedištem u Korčuli. Zadaće uredništva su: objaviti godišnje najmanje 2 natječaja za najbolje književno djelo autora s područja otoka Korčule, odabrati najbolji književni rad, objaviti rezultate, osigurati financijsku potporu, obaviti pripremu i tisak, kada je knjiga objavljena organizirati književno predstavljanje. Ovaj projekt dobio je financijsku potporu i podršku Grada Korčule, Dubrovačko-neretvanske županije, te brojnih otočana i prijatelja Korčule. U periodu od početka 2006. do kraja 2008. godine u Biblioteci Žilković izdano je ukupno pet zbirki pjesama i jedno posebno izdanje radio drama. Gradska knjižnica Ivan Vidali i uredništvo Biblioteke Žilković, nastavit će kontinuirano raditi na ciljevima novoosnovane zavičajne izdavačke biblioteke i ulagati napor da se i u budućnosti osiguraju sredstva za poticaj izdavaštva na otoku Korčuli.

NATJEČAJI ZA IZDAVANJE RADOVA

Naručite naše naslove!