15 KNJIGA KOJE SU PROMIJENILE SVIJET

U Noći knjige 2020. želimo vas potaknuti da istražite koje su knjige osobito zaslužne za pozitivne promjene u svijetu kakav poznajemo. Čime su nas te knjige inspirirale i na što su nas potaknule? Na koji su način utjecale na čovjeka i kako su mijenjale njegov život, navike i vrijednosti? Koje nas knjige i danas nadahnjuju na promjene, unatoč svojoj starosti? I konačno, kakve bi knjige valjalo pisati za svijet u kojem želimo živjeti?

Homer: Ilijada i Odiseja

napisano u kasnom 8. – ranom 7. st. pr. Kr.

Ova su dva grčka epa nastala u razdoblju od kraja 8. do početka 7. stoljeća pr. Kr. i riječ je o najstarijim poznatim radovima zapadne književnosti. Radnja Ilijade zbiva se tijekom Trojanskog rata, a Odiseja opisuje putovanje kući junaka Odiseja nakon pada grada Troje. Autorom obaju epova smatra se pjesnik Homer, premda neki znanstvenici smatraju da su djelo nekoliko pisaca i da su poslije pripisana jednoj osobi: Homeru. Primjeraka ovih dvaju epova ima više nego svih drugih antičkih zapadnjačkih tekstova. Najpoznatiji je Venetus A, nastao u 10. stoljeću, koji je i najstariji potpuni tekst Ilijade.

Sun Zhu: Umijeće ratovanja

napisano oko 500. g. pr. Kr.

Umijeće ratovanja jedan je od najtraženijih i najutjecajnijih tekstova iz drevnog svijeta. Riječ je o vojnom priručniku podijeljenom na 13 poglavlja; knjiga sveobuhvatno pokriva sve vidove obuke, organiziranja i vođenja vojske. Njegova je izvanredna dugovječnost potvrđena kada je 1500 godina nakon njenog nastanka car Shenzong naložio izradu Sedam vojnih klasika, zbirke vojnih priručnika u kojoj je prvo navedeno djelo bilo upravo Umijeće ratovanja. Čak ga i danas, 2500 tisuća poslije, čitaju i u njemu nadahnuće pronalaze mnogi vojskovođe diljem svijeta. Više od toga možda iznenađuje to što je svoju publiku našao i među uspješnim poslovnim ljudima.

Svici s Mrtvog mora

napisano 250. g. pr. Kr – 68. g. pos. Kr.

Svici s Mrtvog mora najstarije su postojeće kopije židovskih tekstova koji su rasvijetlili židovsko i kršćansko razumijevanje Biblije. Slučajno ih je 1947. godine otkrio beduinski dječak u potrazi za izgubljenom kozom, označivši time početak jedne od najuzbudljivijih arheoloških potraga u 20. stoljeću. Nije poznato zašto su svici bili u špiljama ili tko ih je tamo sakrio. Jedna od teorija kaže da su ih možda tako pokušali sakriti od rimske okupacije Jeruzalema. Danas se zbirka svitaka nalazi u posebno izgrađenom muzeju, Svetištu knjige, u sklopu Muzeja Izraela u Jeruzalemu.

Ibn Sina: Zakonik medicine

napisano 1025. g. pos. Kr.

Perzijski polihistor Ibn Sina napisao je 1025. Al-Kanun fi al-Tibb, odnosno Zakonik medicine, koji se smatra prijelomnim djelom u povijesti medicine. Ovo djelo ima više od pola milijuna riječi i daje pregled sveukupnog u to doba poznatog medicinskog znanja. Proučavao je bolesti svih dijelova tijela i istodobno davao preporuke za biljne lijekove i kirurške intervencije. Bila je to prva knjiga koja je izložila načela za eksperimentalnu i na dokazima utemeljenu medicinu te navela protokole za testiranje novih lijekova.

Christine de Pisan: Knjiga o gradu žena

napisano 1405.

Knjiga o gradu žena najpoznatije je djelo francuske renesansne spisateljice Christine de Pisan koja se tijekom 15. stoljeća zalagala za prava žena u društvu. Ova knjiga bila je prvi feministički tekst u zapadnjačkoj književnosti koji je napisala žena. U njemu je Pisan izgradila alegorijski svijet preko kojeg je objasnila ulogu žena u društvu. Za života je bila poznata zahvaljujući svojemu spisateljskom uspjehu naš kao i bavljenju pitanjem žena. Christine de Pisan smatra se prvom književnom autoricom u Europi i ostala je popularna i utjecajna dugo nakon svoje smrti.

Knjiga Sudnjeg dana

napisano 1086.

Najstarija sačuvana engleska javna evidencija, sastavljena između 1085. i 1086., u obliku dviju knjiga zajedno nazvanih Knjiga Sudnjeg dana. Knjiga je nastala na zapovijed kralja Vilima I. Osvajača koji je svojim službenicima naložio da sastave katastar svih engleskih grofovija, odnosno okruga. Kraljevi predstavnici putovali su čitavom Engleskom i bilježili koliko svako vlastelinstvo ima zemlje, stoke i posjeda te kolika im je vrijednost. Knjiga Sudnjeg dana ime je dobila jer je smatrana konačnim popisom vlasništva i kao takvu su je uspoređivali s biblijskim posljednjim sudom, odnosno Sudnjim danom.

Gutenbergova Biblija

tiskana 1455.

Kao prva važna knjiga tiskana u Europi uporabom masovno proizvedenoga pokretnog sloga, Gutenbergova Biblija označila je prekretnicu u načinu na koji su knjige nastajale. Prije 1450-ih sve su knjige bile ručno prepisivane ili izrađivane s pomoću drvenih blokova, a vlasnici su im bili bogati pojedinci ili samostani u kojima je većina rukopisa i načinjena. Knjige su bile tako rijetke da bi čak i one najpoznatije vidjela samo nekolicina ljudi. Johannes Gutenberg je sredinom 15. stoljeća izumio mehanički tiskarski stroj koji je unio revoluciju u proizvodnju knjiga — u Europi su se tako prvi put mogle velikom brzinom tiskati brojne kopije istoga teksta. Do kraja tog stoljeća diljem kontinenta u optjecaju su bili milijuni knjiga.

Pretpostavlja se da je početna naklada Gutenbergove Biblije obuhvaćala najmanje 180 primjeraka: 145 na papiru i ostatak na velumu.

Dante Alighieri: Božanstvena komedija

napisana 1321.

Božanstvena komedija jedno je od napoznatijih pjesničkih djela ikad napisanih. Dovršena 1320. doke je Dante bio u progonstvu iz rodne Firence i živio u Veroni. Knjiga ima više od 14 000 stihova i priča je o pjesnikovu uzbudljivu putovanju kroz zagrobni život. Dante je nadoahnuće za dočaravanje srednjovjekovne predodžbe svijeta pronašao u nizu filozofija i ideja, među njima i onih sv. Tome Akvinskog.

Osobito je dojmljivo što unatoč klasičnom obrazovanju Dante spjev nije napisao na latinskom, nego na toskanskom jeziku (slično današnjem talijanskom). Ne samo da je revolucionirao pisanje poezije nego je i doveo do prihvaćanja toskanskog kao jezika Italije.

Nostradamus: Proročanstva

napisana 1555.

Francuski apotekar, liječnik i astrolog Nostradamus svoja je Proročanstva objavio 1555. Knjiga je obuhvaćala 353 strofe od četiri stiha, odnosno katrena, napisane kao predviđanja budućih događaja. Premda je bila iznimno popularna među francuskim plemstvom i kraljevskom obitelji, koji su vjerovali da su proročanstva doista autentična, drugi su Nostradamusa smatrali ili luđakom ili šarlatanom. Svećenici su je složno osudili, aludirajući čak da je đavolje djelo, premda proročanstva nikad zapravo nisu osuđena i Nostradamus nikad nije tvrdio da su duhovno nadahnuta, nego da se temelje na “sudbenoj astrologiji”.

Miguel de Cervantes y Saavedra : Don Quijote

napisana 1605. – 1615.

Objavljen u dva dijela 1605. i 1615., Don Quijote često se smatra prvim “modernim” romanom. Dotaknuvši se tema klase, moralnosti i ljudskih prava, kombinira humor, fantaziju i brutalnost te društvenu kritiku na način neviđen u drugim romanima tog doba.

Utjecaj Don Quijotea na razvoj romana kao umjetničkog oblika bio je neizmjeran. Bez uzora koji je ponudio, nemoguće je zamisliti poplavu romanopisaca iz 19. i 20. stoljeća, od Dickensa i Joycea do Flauberta i Hemingwaya.

William Shakespeare: Komedije, tragedije i povijesne drame

napisana 1623.

Prvi folio, kako se također naziva, bilo je prvo zvanično izdanje svih osim jedne od 37 drama koje se najčešće pripisuju Williamu Shakespearu. Važnost mu je neosporna. Gotovo je sigurno da bi bez Prvog folija drame koje prije toga nisu bile tiskane, među njima i Macbeth i Oluja, bile izgubljene. Osim što je bio najcjelovitija zbirka Shakespeareovih drama, Prvi folio bio je i namjerni pokušaj slavljenja utjecaja slavnog dramatičara. To je i dalje vjerojatno najvažnija, a sasvim sigurno najtraženija knjiga na engleskom jeziku ikad objavljena.

Karl Marx: Kapital

napisana 1867., 1885., i 1894.

Golem, opsežan i teško razumljiv, teorijsko ekonomski i politički tekst Karla Marxa, knjiga Das Kapital, poslužio je kao intelektualni temelj komunizma. Djelomice povijesno, djelomice filozofsko djelo, ali s ekonomijom u središtu, bilo je nacrt onoga što je Marx smatrao sudbinom ljudskoga roda. Marx je tvrdio da je kapitalizam, gospodarski sustav koji je pokretao upravo industrijalizirani svijet, samo faza u kontinuiranoj povijesnoj evoluciji i da će zato neizbježno kad-tad biti zamijenjen. Marxov je utjecaj nesumnjivo bio dalekosežan. Ruska revolucija (1917.) i Kineska revolucija (1949.) obje su kao svoje opravdanje navodile marksizam. Do sredine 20. stoljeća polovica je svijeta živjela u samoproglašenim marksi­stičkim državama.

Dnevnik Anne Frank

napisana 1942. – 1944.

Godine 1947. Židov Otto Frank objavio je dnevnik svoje 13-godišnje kćeri Anne koja je dvije godine prije toga umrla od tifusa u Bergen-Belsenu, koncentracijskom logoru u Njemačkoj. Anne je pisala o dvogodišnjem razdoblju tijekom nacističke okupacije Amsterdama koje je s obitelj (i s četvero drugih) provela skrivajući se u tajnom skrovištu iznad očeva ureda. Annein je dnevnik postao jedna od najdirljivijih i najčitanijih knjiga o Drugome svjetskom ratu, a Anne se prometnula u jednu od najpoznatijih žrtava holokausta. Povjesničari također cijene njezino djelo jer ga smatraju autentičnim primjerom progona Židova.

Antoine de Saint-Exupery: Mali princ

napisana 1943.

Rijedak primjer dječje knjige koja je jednakom snagom zarobila srca odraslih kao i djece, Le Petit Prince (Mali princ) međunarodni je bestseler i više od 70 godina od objavljivanja. Prvi put objavljen 1943. i na francuskom i na engleskom, otad je preveden na više od 250 jezika i dijale­kata i procjenjuje se da ga je pročitalo 400 milijuna ljudi diljem svijeta. Riječ je o priči o usamljenome dječaku princu koji je na Zemlju došao s drugoga planeta u potrazi za prijateljstvom i razumijevanjem. Priča je zapravo alegorija koja upozorava protiv uskogrudnosti i podučava nas važnosti istraživanja kao preduvjeta duhovnoga rasta. Protumačena je i kao priča o osamljenosti i zbunjenosti koje donosi rat.

Simone de Beauvoir: Drugi spol

napisana 1949.

Drugi spol smatra se jednim od temeljnih tekstova feminističkog pokreta. U njemu je izložena ideja da se žene ne rađaju sa ženskim osobinama, nego ih se s vremenom nauče usvojiti. Usto objašnjava i kako se žene od rođenja odgaja da se uklope u stereotip, što im onemogućava da ikad budu slobodne. De Beauvoir je tvrdila da su nužna tri koraka kako di žene odbile put koji pred njih postavlja društvo: moraju raditi, razvijati intelekt i težiti ekonomskoj ravnopravnosti. Knjiga je u Francuskoj objavljena 1949. ali nije imala velik utjecaj sve do objavljivanja prilično skraćenog engleskog izdanja u SAD-u 1953. izazvavši golemu kontroverziju.

Gradska knjižnica Ivan Vidali
Obala korčulanskih brodograditelja bb
20260 Korčula
tel. 020/711-974
fb.com/GKKorcula
@GKKorcula
gradska.knjiznica.ivan.vidali@gmail.com


Izvor: Knjige koje su promijenile povijest. Zagreb, Školska knjiga : 2019.

Background photo created by rawpixel.com – www.freepik.com