Korčulanska baština

AKTUALNI NATJEČAJ

Gradska knjižnica Ivan Vidali iz Korčule od 2012. godine nositelj je projekta Korčulanska baština. Projekt je dugoročan, a ostvaruje se u suradnji knjižnice i Turističkih zajednica Grada Korčule i Općine Lumbarda. Zamišljen je kao edukativno – kreativni model povezivanja nastavnog programa osnovnoškolaca s ustanovama u kulturi i turizmu na stvaranju kulturno-turističkog identiteta Grada Korčule. Cilj projekta je kroz literarno, likovno i dramsko izražavanje učenika, osvijestiti kod mladih važnost čuvanja korčulanskih tradicijskih i kulturnih vrijednosti.

Zavičajna baština, nezaobilazan je čimbenik u kulturno-turističkoj promociji lokalne zajednice. Korčula, kao turistička destinacija bogate kulturne baštine, ima dovoljno resursa koji  joj mogu osigurati prepoznatljivost na svjetskom turističkom tržištu. Na putu stvaranja  identiteta grada i otoka, izniman značaj ima čuvanje zavičajne građe i razvijanje svijesti o važnosti njena proučavanja i prezentacije. Knjižnica je, po prirodi svoje djelatnosti, mjesto gdje se takva građa prikuplja, obrađuje, čuva, popularizira i daje na korištenje, a turističkim zajednicama u interesu je kulturno- turistička promocija zavičaja.

Jednom godišnje, u vrijeme obilježavanja Mjeseca hrvatske knjige, organizatori raspisuju natječaj za najbolja likovna, literarna i dramska ostvarenja na zadanu temu s ciljem očuvanja korčulanske kulturne baštine. Natječaji su posvećeni različitim temama: PRIČE NAŠIH STARIH (2012.), FOLKLOR NAŠEG ZAVIČAJA (2013.), ZABORAVLJENI STARI PREDMETI (2014.), SVJETILJKE NAŠIH STARIH (2015.), IGRE I IGRAČKE NAŠIH STARIH (2016.), GOVOR NAŠEG ZAVIČAJA (2017.), NARODNI OBIČAJI NAŠEG ZAVIČAJA (2018.), GLAZBA NAŠEG ZAVIČAJA (2019.) i OSOBITE PUČKE IZREKE (2020.).

Poziv za sudjelovanje upućuje se svim osnovnim školama Grada Korčule. Likovni pedagozi i učitelji hrvatskog jezika obrađuju s učenicima definiranu temu i nakon što prikupe sve likovne i literarne radove, prijavljuju ih na natječaj u predviđenom roku. Sve pristigle radove pregledava i vrednuje stručno povjerenstvo odabrano od strane organizatora. Za prijavljena dramska, odnosno scenska ostvarenja, priređuje se audicija. Najbolji radovi se nagrađuju. Na svečanoj dodjeli priznanja i nagrada, okupljaju se svi sudionici i organizira se izložba svih prijavljenih likovnih i literarnih radova. Najbolja dramska ostvarenja, izvode se pred publikom. Priređuje se poseban zabavni program u kojem sudjeluju djeca, mentori i učitelji, roditelji i ostali članovi lokalne zajednice. Nagrađeni učenici zajedno sa svojim mentorima, o trošku organizatora, odlaze na kraju školske godine na  organizirani jednodnevni izlet na neku od znamenitih kulturno-povijesnih lokacija na otoku Korčuli. Svake godine, u okviru svoje nakladničke djelatnosti, knjižnica objavljuje Katalog nagrađenih učeničkih radova, s predgovorom na hrvatskom i engleskom jeziku, gdje su navedeni ciljevi projekta i teme natječaja, uz podatke o mladim autorima, te njihovim mentorima. Katalog je svjedočanstvo osebujnosti i bogatstva naše kulturne baštine, te kreativnosti i osobnosti pristupa svakog pojedinog autora.

Projekt je, već šestu godinu za redom, odlično prihvaćen u lokalnoj zajednici, i dokaz je kako se u radu s mladima kroz školske i izvanškolske aktivnosti mogu postići vrhunski rezultati. Pohvaljen je više puta od strane međunarodnih skupova, ustanova i pojedinaca, kao vrijedan i zanimljiv promotivni materijal lokalne kulturne baštine sinergijskog karaktera. Sve navedeno poticaj je organizatorima da nastave aktivnosti na daljnjoj realizaciji ovog projekta.

Više