Ljeto u knjižnici prepoznatljiva je i već tradicionalna manifestacija koju Gradska knjižnica Ivan Vidali organizira redovito od 2007. godine. Okuplja veliki broj djece, a interes za sudjelovanje u programu pokazuju i najmlađi posjetitelji Korčule tijekom turističke sezone. U skladu s aktivnostima predviđenima ovim projektom, tijekom srpnja i kolovoza 2019., različite kreativne i edukativne radionice za djecu održat će se svaki tjedan (ponedjeljkom, utorkom i četvrtkom), u prostoru knjižnice od 18:00 do 19:30 sati, prema unaprijed utvrđenom programu. 

Radionice su zamišljene kao uvod u robotiku i programiranje, a namijenjene su prvenstveno osnovnoškolskom uzrastu. Polaznici radionica upoznat će se s osnovama korištenja micro:bita, BOSON seta, te 3D printera. Ovi edukativni, zabavni i kreativni uređaji omogućavaju mladima da steknu znanja i vještine uz pomoć kojih umjesto konzumenata digitalnih informacija postaju dizajneri i kreatori novih alata. Cilj radionica je razvoj digitalne i znanstvene pismenosti,  stjecanje kompetencija kao što su vještina učenja, rješavanja problema, suradnja, komunikacija, te razvoj osobina ličnosti kao što su znatiženja, incijativa, upornost, prilagodljivost, društvena i kulturološka svjesnost.

Već tradicionalne kreativne likovne radionice za djecu održavaju se svakog četvrtka od 18:00 do 19:00 sati u prostoru knjižnice tijekom srpnja i kolovoza. Sudjelovanjem na radionicama, polaznici svladavaju različite likovne tehnike, izrađuju razne upotrebne ili ukrasne predmete korištenjem likovnih i  modelarskih oblika umjetničkog izražavanja, te se upoznaju s novim kreativnim vještinama poput origamija, kirigamija, makramea, mozaika, uz uporabu različitih materijala. Radionice vode knjižničarke ili likovni umjetnici i pedagozi volonterski. Vrlo dobra suradnja u organiziranju radionica na otvorenim prostorima u okolnim mjestima i selima, ostvarena je s udrugom Art petak i gradskim društvom Crvenog križa Korčula. 

Pozivamo svu djecu da tijekom ljetnih mjeseci posjete našu knjižnicu i sudjeluju u novom ljetnom čitateljskom izazovu. Pripremili smo popis knjiga kako bismo potakli djecu da i tijekom ljetnih mjeseci uživaju u čarima čitanja. Na popisu se nalaze romani i serijali za djecu. Popis možete uzeti na pultu knjižnice.
Svaka knjiga nosi određeni broj bodova, a djeca s najviše prikupljenih bodova tijekom izazova bit će nagrađena. Za sudjelovanje u izazovu sve knjige moraju biti posuđene u našoj Gradskoj knjižnici.
Samo članovi knjižnice mogu sudjelovati u izazovu. Nagrade će biti podijeljene sudionicima koji sakupe najveći broj bodova. Dodjela nagrada održat će se u rujnu.

Kreativne dramske radionice pod nazivom “Kreativni labaratorij” održavaju se prvi put ovog ljeta u Gradskoj knjižnici Ivan Vidali. Svrha radionica je poticati djecu na zaigranost i slobodu izričaja,  probuditi maštu, imaginaciju i kreativnost kroz razne dramske igre i improvizacije u cilju pričanja priče, koja ima određena kazališna i dramska pravila.
Djeca će na radionici proći vježbe za koncentraciju, memoriju, imaginaciju, kao i vježbe motorike i prostorne orijentacije, a sve kroz igru i osmišljene dramske zadatke.