Dragi prijatelji knjige,

Noć knjige je manifestacija pokrenuta 2012. godine, kako bi se, bez zatvaranja očiju pred često nelijepom svakodnevicom, barem na jedan dan govorilo o čaroliji stvaranja i radosti čitanja knjiga. Cilj projekta je kroz jedinstvenu manifestaciju potaknuti kulturu čitanja i uvažavanja knjige kao civilizacijskog i kulturnog dosega te dati poticaj razgovoru o statusu i važnosti knjige u suvremenom društvu. Povod za to pružaju nam Svjetski dan knjige i autorskih prava (23. travnja) i Dan hrvatske knjige (22. travnja).

Noć knjige 2020. namjeravali smo posvetiti temi promjene, no u međuvremenu promjena je zahvatila i nas koji smo o promjeni željeli govoriti. U jeku vijesti vezanih uz širenje bolesti COVID-19 izazvane koronavirusom, bili smo ponukani ovogodišnju Noć knjige iznova osmisliti, ne odustajući pritom od ideje da je održimo – u skladu s trenutnim okolnostima i u okvirima odgovornog i mogućeg.

Gradska knjižnica Ivan Vidali sudionik je ove manifestacije od samih početaka, pa smo se naravno i ove godine pridružili online slavlju knjige i čitanja, te programske sadržaje osmislili kako bi podsjetili sve naše korisnike na važnost knjige, čitateljske pismenosti i znanja za osobni razvoj svakog pojedinca i društva u cjelini.

Ostanite doma, uživajte u ponuđenom kulturnom programu i zapamtite: UZ KNJIGU NISI IZOLIRAN!