Promocija časopisa za kulturu Lanterna

“Lanterna” je časopis namijenjen čitateljima na otoku Korčuli, onima koji su vezani za ovaj otok i općenito otok. U svojim tekstovima kroz znanstvene, stručne, književne tekstove i eseje analizira kulturnu baštinu otoka, promišlja njegovu cjelinu i izoliranost, kritički promatra sadašnji trenutak i daje pogled u otočnu budućnost. Izdaje ga istoimena udruga volontera iz različitih kulturnih ustanova otoka Korčule, formirana krajem 2015.

Početna urednička premisa časopisa je pokušaj odmaka od postojećih koncepata zavičajnih časopisa te tematski, koncepcijski i grafički iskorak u 21. stoljeće. Velika pozornost polaže se na vizualnu informaciju – fotografije su bitan dio časopisa. U suvremenom dizajnu Dina Cetinića, i u novinarskoj maniri, povećanim fontom su istaknute najvažnije misli autora kako bi se i na taj način privuklo čitateljevo oko. U pristupu povijesnim temama, izbjegava se politička povijest i povijest elita, a daje naglasak na povijest svakodnevice i stanovništva. Isto tako, veći broj eseja, od trećeg broja okupljenih u poglavlju „Abecedarij društvene zbilje“, daje časopisu pečat aktualnosti, polemičnosti i različitosti pogleda na zbilju koja nas okružuje.

Od prvog broja izdanog 2017. u Lanterni surađuju poznata pera iz otoka i ona koja su vezana uz Korčulu. Izdvojit ćemo nedavno preminulog Živana Filippija koji je surađivao u svakom dosadašnjem broju. Iz broja u broj nastojimo otkriti i uklopiti nove suradnike, a isto tako i uvoditi novine u koncepciji.

Dosadašnja dva broja Lanterne, nažalost nisu dobila zamjetniji čitateljski odjek izvan Vele Luke. Stekli smo dojam da je svaka pojedina sredina na ovom otoku svijet za sebe i da se teško otvara novim i drukčijim sadržajima. No, treći broj Lanterne i dalje ne odustaje od promišljanja otočne cjeline. Iako je veći broj priloga vezan uz zapadni dio otoka, ponajprije Velu Luku, što odražava i činjenicu da najveći broj čitatelja Lanterne jesu Velolučani, ovaj časopis ne odustaje od suradnika i tema iz čitavog otoka. U ovom broju ima priloga kojima je u fokusu otok, grad Korčula, a prilozi se dotiču i Žrnova, Smokvice i Blata.

Tonko Barčot, urednik i Ivica Duhović Žaknić, književnica

Nova Lanterna nudi niz priloga iz područja povijesti svakodnevice, etnologije, likovne i glazbene umjetnosti, književnosti… Čitatelji će moći pročitati nikad objavljeni dnevnik hrvatskog književnika Šime Vučetića iz 1957., koji između ostalog sadrži portret grada Korčule i don Iva Matijace, odgonetnuti zašto se šesti mjesec na zapadnom dijelu otoka naziva „srpanj“, uroniti u njegov gastronomski svijet, podsjetiti se na važnost Korčulanskog kodeksa iz 12. st., vidjeti kako je otok u 15. i 16. st. izgledao u očima hodočasnika (s medvjedima i jagodama u studenom!), uroniti u intimni svijet našeg poznatog skladatelja Vinka Barčota Čangarije i grafičara Nikole Skokandića, vratiti se u prošlost Blata sa sjajnom pričom Frana Petkovića. Tu su i tekstovi koji se bave oblikovanjem javnog prostora, migracijama, portret našeg Olivera Dragojevića, umjetnice Anke Prizmić Šege, manje poznatog slikara Uroša Bosnića, autoportret mladog fotografa Marija Zlokića i još podulji niz zanimljivih i životnih priča. Intencija uredništva bila je postaviti kreativca u središte pozornosti.

Časopis A4 formata na 208 stranica s 31 prilogom, napisanih od 30 autora, može se naručiti kod udruge (lanternavelaluka@gmail.com). Cijena mu je simboličnih 60 kn. Dostupan je i u digitalnom obliku na Hrčku (https://hrcak.srce.hr/lanterna). Jedan je od tek nekoliko časopisa u našoj Županiji na tom središnjem web portalu hrvatskih znanstvenih i stručnih časopisa, a što vjerujemo značajno podiže vidljivost naše kulturne baštine i uopće otočnog svijeta.